New chapter : Bijuterii cu sticlă de Murano
- Letiția Pintilie
- 9 iul. 2024
- 2 min de citit
Actualizată în: 10 iul. 2024
În secțiunea DESPRE afirm că 'nutresc o obsesie sănătoasă [is there such a thing?] pentru sticlă și ceramică'. Când am scris asta, mă gândeam la fuziune, lampworkingul nu intra în sfera mea de interes pentru că, din lipsă de informare, credeam că necesită dotări ceva mai extravagante decât în realitate. Mă rog, you can always go crazy, dar pentru nivelul basic, rămâi cu amândoi rinichii în dotare. Și cam atât, hehe.
Cred că împlinim o lună de relație, eu + sticla de Murano + torța [de care încă mi-e frică].
O lună de relație în care am realizat următoarele :
- fript degetele de la ambele mâini, fără discriminare, cu diverse variațiuni în puterea flăcării
- lipit bagheta de sticlă în păr [nu a fost nevoie să îmi fac breton, deci e loc de mai bine]
- oscilat între "pfff, mă pricep deja" și "wtf was I thinking" de cel puțin câteva ori într-o sesiune de lucru
- încercat multe lucruri pentru care, evident, nu aveam încă skillurile necesare, dar asta face parte din metoda de învățare consacrată deja.
But also, I made these :
Se observă, probabil, care sunt preferatele.
Materia primă este, deocamdată, sticla 'soft' [se numește așa absolut pe merit, ask me how I know] sub formă de baghete [brandul Effetre, produs în Murano], dar vor urma borosilicatul [o sticlă care se topește la o temperatură mai mare, are o rezistență mărită la șocuri termice și chimice] și, desigur, sticlele frumos colorate care au conținut, at some point, ̶t̶ă̶r̶i̶e̶ apă minerală.

diverse tipuri de sticlă
Sticla se topește în flacără și se depune, mai mult mai sau mai puțin [dez]organizat pe tijele metalice pregătite ̶n̶i̶c̶i̶o̶d̶a̶t̶ă̶ ̶l̶a̶ ̶t̶i̶m̶p̶ anterior sesiunii de lucru - aici descriu modul meu de lucru, evident.
making leaves, not mărgele
Mărgelele/piesele care au supraviețuit manipulărilor ulterioare [scos de pe tije, curățat găuri, scăpat pe jos] fac cunoștință cu celălalt nemesis din atelier - cuptorul în care sunt tratate termic [annealing - what, why and how]. Practic, din cuptor ies piese/mărgele rezistente și care nu vor crăpa fără motiv. DAR să nu uităm, sticla este un material fragil care, prin oricâte tratamente termice ar trece, se va sparge dacă este tratat cu neatenție - sorry, it's not going to be the glass, it's gonna be you.

the kiln
Pentru că pun mereu accent pe reciclat/reutilizat/reinventat and whatnot, nici o bucățică de sticlă nu se pierde [ decât dacă cade sub masă, hehe] - vor fi retopite, utilizate ca aplicații pe mărgele, piese emailate și, în viitor, sper că și fuzionate.

bits and pieces
Am glumit, I'm in it for the glasses.

who dis?
PS : evident, am încercat și glass blowing, pentru că why not.

blown glass
Bijuteriile :
Comments