top of page

Bijuteriile din cupru emailat, emailarea și procesul

Emailarea în domeniul bijuteriei este utilizată încă din secolul 13.

O să enumăr câteva din metodele de emailare care și-au pus amprenta asupra evoluției bijuteriei emailate, cu recomandarea călduroasă [pun intended, o să vedeți imediat de ce] să le căutați pe Google și să vă minunați de ce erau capabili artiștii din vremurile de demult.

  • CLOISONNÉ

  • CHAMPLEVÉ

  • RONDE BOSSE

  • GUILLOCHÉ

  • BASSE-TAILLE

  • CAMAIEU

  • GRISAILLE

  • PLIQUE-À-JOUR

  • IMPASTO

  • LIMOGES

  • SGRAFITTO

Emailul vitros este un mix de nisip de cuarț + oxid de fier + oxid de potasiu + borax la care se adaugă diverși coloranți [oxizi și cloruri de metale], totul măcinat foarte fin. Aplicarea lui se face prin topire la temperaturi mari [700-800 ish grade].

Denumirea de email este utilizată și pentru alte substanțe care imită aspectul emailului vitros, în general rășini bicomponente sau pulberi de email pe baza de rășini, [care pot fi arse în cuptoare obișnuite, la temperaturi joase, cuprinse între 150 -180 grade].

Preferința mea personală pentru emailare în bijuterie este, [sper că] evident, emailarea la cald, cu emailuri vitroase care nu conțin plumb. Safety above all, right?

Astăzi m-am folosit de una din cele două mâini stângi cu care lucrez [cea din dreapta] pentru a documenta cap - coadă procesul în urma căruia rezultă celebrii [nu? ok, scratch that] cercei emailați.


step 1

Decuparea/tăierea/traforarea metalului - nu dețin nici CNC, nici nu apelez la shortcuts [achiziționarea de blancuri pre-tăiate], așa că mă bazez pe foarfeca de tablă sau pe fierăstrăul pentru traforaj, una dintre primele scule de bijutier [aaaawwww] cumpărate.


step 2

Îndreptat, pilit muchii, perforat și C U R Ă Ț A T piesele.

Piese decupate din cupru.

step 3

Emailat spatele.


step 4

Bleah, iarăși C U R Ă Ț A T.


step 5

Arderea primului strat de email...

Piese din cupru dupa emailare

...după ce am selectat culorile din borcănașele pe care am lipit etichetă, că în celelalte nu mai știu ce e [doar am zis că țin minte, nu?]

Recipiente cu email vitros.

Bestia de care încă mi-e frică...

Cuptor pentru emailare la cald a bijuteriilor din cupru.

...dar din care ies cerceii care se prezintă cam așa după cea de-a doua ardere [sau step 6].

Piese de cupru emailat dupa ardere.

SO HOT. Literally.

Piese de cupru emailat la scoaterea din cuptor.

În mod normal, mă limitez la două straturi, dar azi am fost plină de entuziasm și am aplicat și un al treilea. You know me, more is more is more is my middle name.


step 7

A treia ardere, taaa daaaaaa!

Cercei din cupru emailat.

Mai e și step 7, adică finisat muchii. Preferatul meu, face mâinile frumoase.

Jeweller's hand.

Până cerceii aceștia vor fi gata-gata, fotografiați și cu eticheta de 'new in' în magazin, iată câteva din creațiile mai vechi.


See you next time!





bottom of page